LEGO® Serious Play® módszertan – játék és élmény a vállalati világban

A LEGO® Serious Play® egy módszertan ami egyesíti a gamifikáció és a problémamegoldás vívmányait annak érdekében, hogy egy csapat a lehető legjobban tudjon dolgozni.

Többet megtudsz másokról egy óra játék, mint egy év beszélgetés alatt.

Platón

Mint oly sok mindenben, Platón ebben is fején találta a szöget. A játék fontossága az emberiség számára felbecsülhetetlen, kihat az élet minden területére.

Ebből született meg a gamifikáció jelensége.

A gamifikáció (vagy játékosítás) az a folyamat, amikor a játékokra jellemző működési mechanizmusokat, jutalmakat alkalmazunk egy „komoly”, azaz nem-játék feladat motiválására. Ilyen tekintetben a gamifikáció egy ösztönző rendszer lehetne, ám ennél sokkal több lehetőséget rejt.

serious play

Sokáig csak az oktatásban, gyerekeken alkalmazták, könnyebbé és élvezetesebbé téve számukra a kötelező munka elvégzését, például szintlépéseket és gyűjthető jutalmakat beiktatva a folyamatos előrehaladás lépései közé.

Számos kutatás született a témában, és mind arra az eredményre jutott, hogy bizony, a jól szórakozó ember hatékonyabban is dolgozik, és kevésbé érzi fárasztónak a munkáját, mint a többiek. Ez egy hatalmas áttörés volt, hiszen végre egy olyan lehetőséget kínál a produktivitás növelésére a munkáltatónak, amivel a dolgozók is jól járnak.

A munka öröméhez nagyban hozzájárulhat a flow élmény megjelenése is. A flow jelenségét először Csíkszentmihályi Mihály figyelte meg, és úgy írta le, mint az optimális problémamegoldó tudatállapot. A flowban az időérzékelésünk torzul, rövidebbnek éljük meg az eltelt időt, és a hatékonyságunk az egekbe szökik. Könnyen belátható, hogy miért is csábító egy flow-alapú mumnkafolyamat mind a cég, mind az alkalmazottak számára.

Színre lép a LEGO® Serious Play® módszertan

Ebben látta meg a lehetőséget a LEGO ® az ezredfordulón, amikor piacra dobta a Serious Play ® szériát. Ez a csomag egyben egy módszertan, amivel felnőttek számára is megnyílik a lehetőség a játék gyermeki élvezetére, és minden ezzel járó előny kiaknázására is.

A LEGO ® Serious Play ® módszertan (LSP) egy új perspektívát kínál problémamegoldásra, bevezetve a gamifikációnál jól bevált alapelveket a vállalati közegbe. Segít megfogalmazni az ötleteket egy új, eddig nem látott formában, ezen keresztül elősegítve a kreatív gondolkodást.

lego kockák

A LEGO ® kockákat mindenki ismeri és szereti, így nagyon könnyű felvenni a fonalat. A számtalan kombinációban rejlő lehetőség képes még a legtöbbet rágcsált problémákat is új színben feltüntetni.

Régóta ismeretes, hogy az emberi elme nagyon jól tud metaforákon és párhuzamokon keresztül gondolkodni. Egy problémát leegyszerűsíteni, majd egy hozzá hasonló problémából ihletet merítve megoldást találni az egyik legjobb módja a gondolkodásnak.

Az LSP módszertana ezeket az elveket a lehető legintuitívebb formában helyezi a munkatársak elé, lehetőséget adva a flow élmény kihasználására is a folyamatban. A flownak előfeltétele egy megerőltető, de nem teljesíthetetlen feladat amivel próbálkozunk, valamint eszközök amiknek használata nem okoz semmilyen fejtörést számunkra.

Látható, hogy a Serious Play® módszertan mindkettőre tökéletes megoldást kínál.

A leküzdendő probléma lehet a vállalati probléma egy metaforikus átfogalmazása, az otthonos eszköz pedig a sok kis színes kocka, és a bennük rejlő temérdek lehetőség.

LSP és csapatmunka

Mindannyian tudjuk, hogy játszani másokkal együtt jó igazán. Nincs ez másképp a Serious Play módszertanban sem.

lego minfig, lsp

A legózást többek között azért is szokta mindenki szeretni, mert mindenki könnyen megtalálja benne a saját ízlését és erősségeit. Lesz, aki építészeket megszégyenítő épületek tervez, lesz, aki olyan járműveket alkot, ami mérnököknek is becsületére válna, és lesz, aki a legkevesebb kockából is ki tud hozni egy szuper történetet.

A csapat minden tagja másban fog jeleskedni, és ezek együttese fog elvezetni a tökéletes megoldáshoz. Az LSP a játék jellegével segít feloldódni a félénkebbeknek, és az erőforrások kiegyenlítettsége miatt nem kell aggódni az erőviszonyok eltolódásán sem. Mindenki szóhoz jut, mindenki elmondhatja, ami a fejében van, közösen kutatva a legjobb út után.

Ezek ismeretében könnyen látható, hogyan lehet az LSP módszertan egy kiemelkedő eszköz az innovációra éhes vállalati világban. A játék és a munka közötti átmenet elmosódásával hatalmas élménnyé válik a folyamat, és a legjobb, hogy eközben mindenki jól szórakozik.