Csapatépítés 1: Szabályok a sikerért

Ebben a cikkben a legjobb csapatépítési gyakorlatokat vesszük górcső alá, és megvizsgáljuk, miért nélkülözhetetlenek a csapat, és ezzel a tréning sikeréhez. Egy erős csapat felépítése elengedhetetlen minden munkahelyi környezetben, épp ezért néhány alapelvet érdemes szem előtt tartani csapatépítés során.

A mai gyorsan változó világ hozta magával a személyi változások gyorsulását is. Sok munkakörben sűrűn kell újabb és újabb csapatokat összehozni, idegenekből egy ütőképes egységet kovácsolni. Bár ez a folyamat sosem egyszerű, néhány egyszerű szabály betartásával nagyban megnövelhetjük saját sikerünk esélyét.

Csapatépítés első szabály: Definiálj tiszta sikerkritériumokat

A csapatépítő forgatókönyv elkészítésekor elengedhetetlen a kristálytiszta célkitűzés. Ez biztosítja, hogy a tagok között ne alakuljanak ki konfliktusok már a kezdés előtt félreértésekből adódóan, és ez elősegítheti a csapat gyorsabb flow állapotba kerülését is. A legtöbb munkahelyi helyzetben ez többnyire szintén adott lesz, így hasznos ezt a tréningen is imitálni.

csapatépítés céltábla

A célt apró lépésekben kell megközelíthetővé tenni. A fokozatos folyamat lehetővé teszi, hogy jutalmazzunk minden egyes sikert, növelve ezzel a csapat morálját. Ez abban is segít, hogy a feladat skálázható legyen különböző képességekkel rendelkező csapatokra is, hiszen sem a túl könnyű, sem a túl nehéz feladat nem jó. Ha egy egyedüli cél helyett egy folyamatban előrehaladást tesszük a siker kritériumává, akkor bármelyik csapat eredményesnek tudja megélni a tréninget.

Ezt a trükköt már régóta használják a gamifikációban, és nem véletlenül. Ez sokkal élvezetesebbé teszi az egész folyamatot, és mint tudjuk, a dolgozók boldogsága éppúgy érdeke a munkaadónak, mint maguknak a munkavállalóknak.

Csapatépítés második szabály: Legyen lehetőség munkamegosztásra

Egy jó csapatépítő gyakorlat olyan kihívásokat tartalmaz, amelyek megkövetelik, hogy minden tag a maga módján járuljon hozzá a sikerhez. Ha a kihívás elég nagy, akkor szinte biztosan szerepeket kell kiosztaniuk egymás között a különböző feladatokhoz és felelősségekhez, ami még jobban összekovácsolhatja őket.

teambuilding, kézfogás

Minden csapat tudja, hogy a jó munkamegosztás kulcsfontosságú a sikerben. Ha egy csapat sokféle, akkor semelyik két tag nem lesz ugyanabban a dologban jó, és ezt ki is kell használniuk. Ahogyan egy munkahelyen is, ha sikerül legalább néhány feladatot párhuzamosítani, az nagyban meggyorsíthatja a tényleges végfolyamatot, pláne, ha ezeket mindig az adott témában legtehetségesebb csapattagok végzik.

Minden ember új perspektívát kínálhat a problémára, és ez önmagában is nagy segítség lehet. Trénerként vagy munkaadóként ez segíthet abban is, hogy kiderüljön, kik a természetes vezetők a csoportban, és hogy a jövőben jobban összehangolhassuk a feladatokat az emberekkel. Az egyes emberek felelősség-toleranciájának kitapogatása is hasznos hosszú távon, hiszen így mindenkit lehet a természetes potenciálja felé terelgetni.

Csapatépítés harmadik szabály: Komplex feladat egyszerű eszközökkel

Csapatának nem szabad fennakadnia a használandó eszközök elsajátításán. Amennyiben a képzés célja nem kifejezetten egy új eszköz elsajátítása csapatként, akkor ez csak rontja az együttműködési potenciált. Koncentrálhatnak helyette a feladatra és egymásra. A legsikeresebb csapatépítések mindig a legváratlanabb ötletekből születnek, hiszen nehéz újat mutatni ezen a mostanra telített területen. Sokan ezt bonyolult és szofisztikált eszközök és szoftverek használatával próbálják elérni, de sajnos ez általában pont az ellenkező hatást váltja ki. Ha már a kezdés előtt energiát kell „pazarolni” az eszközök megismerésére, akkor a tényleges együttműködésnél már lankadt figyelemmel kell számolni.

Szerszámok, csapatépítés

Továbbá, minél egyszerűbbek a rendelkezésre álló erőforrások, annál jobban ki kell aknázniuk kreatív potenciáljukat, hogy megfelelő modellt és megoldást hozzanak létre. Egy csapat kreatívabbá tétele sosem lesz hátrány.

Emellett azzal, hogy rendhagyó tárgyakat adunk nekik dolgozni, kissé kizökkenthetjük őket a megszokott rutnikoból, és a résztvevők még kevésbé érezhetik az tréninget munkának és foghatják fel inkább a játékként. Ez visszacsatol a boldog munkavállaló koncepciójába, amelyet korábban említettünk, ezért a képzés szórakoztatóságának elsődleges prioritásnak kell lennie.

Ezen három szabály szem előtt tartásával nagyban elősegíthetjük a csapatunk összekovácsolódását, és hosszú távon is maximáljuk a siker esélyét. A csapatunk megtanul magától célokat kitűzni, szerepeket kiosztani, és a célnak legjobban megfelelő eszközöket használni, és mindeközben jól is szórakozik.