Családi napCsapatépítés

Te mikor legóztál utoljára? Különleges élmények a sokszínű LEGO® robotok világából

A LEGO® az egyik legismertebb dán kifejezés, lefordítva annyit tesz: “Játssz jól!”.
Tegyünk hát eleget ennek a küldetésnek 21. századi módon, méghozzá a LEGO Mindstorms segítségével és engedjük szabadon mérnöki kreativitásunkat. Fedezzük fel a sokszínű legó robotok világát.

Sokszínű legó robotok - www.hellorobotika.hu

LEGO®, a fantázia építőjátéka

A világ mára harmadik legnagyobb játékgyártóját, a LEGO® csoportot 1932-ben alapította Ole Kirk Kristiansen, jelenleg pedig unokája, Kjeld Kirk Kristiansen a tulajdonosa. A ma is jól ismert építőelem 1958-ban nyerte el ezt a „bütykös” formát, aminek a segítségével összekapcsolhatjuk egymással őket, korlátlan építési lehetőségeket és egyedi megoldásokat biztosítva ezáltal. Engedjük tehát szabadjára a fantáziánkat – és hagyjuk, hogy a kreatív ötletek felbukkanjanak a játék révén.

Mióta megérkeztünk a 21. századba, már nem csak passzív építményeket készítünk az elemekből, hanem programozói megoldások révén aktívvá is tesszük őket. Ez is bizonyítja, hogy bizony nem (csak) gyermekjátékszer a LEGO®, ugyanis igazán nagy kihívást jelentő feladat az összeállítása. Már-már mérnöki. A feladaton összefoghat egy osztály, munkahelyi csapat, vagy az egész család, így érvényesül a LEGO® csapatépítő, együttműködést serkentő, élményekkel fejlesztő szerepe is. Persze ne csak mászkáló LEGO® robotokat képzeljünk el, ennél jóval széleskörűbb az alkalmazhatósága.

Nézzünk körbe a Mindstorms háza táján, hogy milyen különlegességekre bukkanhatunk a 21. századi legózók keze munkájaként.

LEGO Mindstorms különlegességek

Autógyár

Egy mini autógyárat és benne automata szerelősorokat ismerhetünk fel ebben az alkotásban. Fantasztikus precíziós munkával van dolgunk, ahogy végigkövetjük, hogyan utánozza le ez a LEGO® gyártósor a valódi gyárakat működési mechanizmusát. Micsoda kreatív elképzelés és profi mérnöki munka. Mindezt pedig “csupán” LEGO® elemekből programozva

Rubik kocka kirakó

Itt nem arról van szó, hogy legóból kiraktak egy Rubik kockát, hanem arról, hogy legó darabokból építettek egy szerkezetet, amely egy applikáció és robotkarok segítségével kiforgatja a jó megoldásokat. A MultiCuber 999 névre hallgató játék tartja Guinness Világrekordot, mint a legnagyobb Rubik kocka (9x9x9), amelyet egy robot rakott ki. Hogy mennyi idő alatt sikerült neki? 35 perc! Lenyűgöző teljesítmény, és mindez legóból

Zenész robotok

A Lego Mindstorms EV3 segítségével rocksztárokat utánzó alkotásra vagyunk képesek. Nézd meg az alábbi videón, hogy az épített robot miként keresi, és találja meg az akkodrokat egy elektromos gitáron, illetve miként játszik egy zongorán. Egy kicsit robotzajos és nem túl esztétikus, de fantasztikus mérnöki teljesítmény

Sakkozó robotok

Ha szeretünk sakkozni, de nincsen játékos partnerünk, építsük meg legóból. Természetesen online játékot is választhatunk, de sokkal nagyobb élmény kézbe is venni a figurákat, és elmélyülni a következő lépésen. Persze, ez esetben nemcsak a sakkozás adhat élményt, hanem a robotjátékos megtervezése és felépítése Lego Mindstorms EV3 segítségével

Színház

A Lego Mindstorms segítségével valódi színház élményt építhetünk a Karib-tenger kalózai nagysikerű film nyomán. Komplex és különleges projekt!

Harcos robotok

Ilyen vagy olyan formában a robotok teret hódítanak. A versenyszellem felbátorít és motivációt ad, ösztönzően hat belsőnkre. Építsünk hát harcos robotot, amely akár a Szumó harcos, kiáll a küzdőtérre és mindent megtesz, hogy leküzdje ellenfelét. Tekintsük ezt olyan kihívásnak, amely arra késztet, hogy gondolkodjunk, tervezzünk és építsünk maradandó élményt! A HelloRobotika segít ebben.

A Mindstorms projektek igazi mérnöki bravúrok, amelyek értő kezekben és kíváncsi mindsettel valódi szórakoztató 21. századi kikapcsolódássá, és egyedi produktummá válnak, fejlesztve közben a koncentrációt, a projekt gondolkodást, a kreativitást, a mérnöki látásmódot és a problémamegoldó képességet.

Olvasd el a többi, LEGO-val kapcsolatos cikkünket.
Leadfotó: https://arstechnica.com/gadgets/2013/08/review-lego-mindstorms-ev3-means-giant-robots-powerful-computers/