Családi napCsapatépítés

Robotok más megközelítésből

A robotok már régóta jelen vannak az életünkben, mindegy hogy filmről, alkotásról, korabeli teremtményről vagy gyerekes csínyről beszélünk. Lássunk pár történetet, ahol a robotokat különféle szemszögből közelíthetjük meg és csodálkozhatunk rájuk.

1. A bádogember

Bizony, az Óz a csodák csodájából ismert Bádogember is egy robotnak felel meg. Kedves párbeszéd zajlik le Óz és a Bádogember között, ami rávilágít egy hatalmas különbségre ember és robot között: „Ami téged illet Bádogember, tudom, hogy Te szívet kértél tőlem. De hidd el, szerencsés vagy, hogy nincs neked. Soha nem lesz a szív praktikus, amíg össze lehet törni.” Erre a Bádogember csak ennyit válaszol: „Én akkor is akarok egyet.

Robot

2. Robot szobrok hulladékból

Paul Loughridge kreatív kis szobrokat állat ellő olyan anyagokból, amelyek nap mint nap a szemetes kukába landolnak. Ráadásul nem is akármilyen szobrokat, a retró robotok hozzák lázba az alkotót. Ebben a cikkben megtekinthető az összes fotó. Danny Tupang is hasonló művészeti ágat képvisel és az érdeklődése is a hulladékok újrahasznosításának kreatív módjai körül forog. Régi alkatrészekből gyárt retro külsejű robotokat, ide kattintva nézheted meg őket. Ez is a módja a robotok életünkbe integrálásának.

Robotok

3. Eric, az első robot

Az angolok első robotját William Richards kapitány és a repülőgép mérnök, Alan Reffel építette 1928-ban a modellmérnökök társaságának kiállítására Londonban (Exhibition of the Society of Model Engineers). A robotot két ember irányította, a hangja pedig egy rádió szignál volt. Habár Eric le tudott ülni és fel is tudott állni, a lábait mégsem tudta sétálásra használni. Az építése utáni évben New Yorkban is bemutatták, aztán senki sem tudja mi történt vele, talán felhasználták alkatrésznek a darabjait.

Egy Kickstarter programnak köszönhetően a 2016-ban az újraépített Eric elfoglalhatta méltó helyét a londoni Tudományos Múzeumban.

Robot
Erik első megjelenése 1928-ban

4. George, a robot

Nem Eric az egyetlen korabeli robot, hiszen ott van George is. Az 1930-as években William Richards épített egy másik, hasonló robotot, akivel bejárták a világot. George francia, német, hindustani, kínai és dán nyelven tudott beszédet mondani és építési költsége közel 2000 font volt (Erik építési költsége 140 font). Igazán jól képzett robot volt a maga korában, akinek a csodájára jártak.

Robot
George és Williams Berlinben “reggeliznek” 1930-ban

5. Az első letartóztatott robot

1982. augusztus 18-án a Beverly Hills-i rendőrség meglehetősen szokatlan bejelentést kapott. A tettes egy DC-2 nevű robot volt. A bűntény pedig névjegykártyák illegális forgalmazása, és a Beverly Drive-on való garázdálkodás, amely tett két kamasz fiú vicces marketingfogása akart lenni, akik az apjuk által gyártott robot segítségével akarták népszerűsíteni a céget. Valószínűleg ez volt az első alkalom, amikor robotot tartóztattak le. Ide kattintva olvashatod el a teljes történetet.

Robot

Láthatjuk, hogy a robotok már évtizedekkel ezelőtt is piszkálták a fantáziánkat, és a mai napig életünk részei rengetegféle módon.

Ha érdekelnek még cikkek a témában, ezeket is ajánlom:

5 ok, hogy miért izgalmas a robotika

Vigyázz, kész, tűz, rajt! – avagy a robot tervezéstől a megvalósításig