CsapatépítésCsaládi nap

5 ok, hogy miért izgalmas a robotika

A robotika szó sokunkban sci-fi filmeket idéz és ismeretlen terepre kalauzol, pedig a robotok a mindennapjaink részei, gondoljunk csak a drónokra, a beszélő automatákra, vagy éppen az automatizált gyártósorokra. Egy robottal való találkozás mégis izgalmas, élményt nyújt és mindeközben fejlesztő is, aminek nagy hasznát vesszük. Nézzük, miért is lehet számunkra érdekes a robotika.

EovAbdg9pvvevy9ZCMhHGWq4zY nHGb ZTAIdZ4 ZMoRdNQCSVS4CaAYUVkDIkHot8wALH6bFA2ovCx1jkq5QpQ5Af0MWHRWbBfcMr8uh2MEIFDo COyXfH7Wz2EZAX031QKNi7m

1. A robotika a jövőbe repít

A jövőbe vezető ajtó küszöbét már régóta átléptük, és nem győzünk csodálkozni a nap mint nap felbukkanó technológiai újításokon, amely már nem csak felnőtt szakemberek kezei által születnek, hanem ambiciózus mérnökpalánták ötletei nyomán is. A fejlett társadalmakban egyre inkább kiemelt figyelmet fordítanak a Tudomány, a Technológia, a Mérnöktudomány és a Matematika (angolul STEM – Science, Technology, Engineering and Mathematics) oktatására. Számos kezdeményezés és program irányul a matematikai és természettudományok népszerűsítése, oktatás fejlesztése, illetve a későbbi karrierlehetőségek támogatása érdekében. Egy kutatásban a STEM területen karriert építő megkérdezett szakemberek egyetértettek abban, hogy az iskolák számára biztosítani kellene a szükséges és megfelelő oktatási eszközöket, hogy a fiatalok minél hamarabb és minél hatékonyabb módon betekintést nyerjenek a STEM terület és a robotika érdekes világába.

A fiatalokat célzó programozói tudás fejlesztése ma már elengedhetetlen, és nagyon izgalmas, hogy egy applikáció vagy játék felépítése, illetve egy robot összeállítása milyen motiváló kihívás. Nézzünk körbe mondjuk a Mindstorms háza táján, hogy milyen különlegességekre bukkanhatunk a 21. századi legózó mérnökpalánták keze munkájaként. Találkozhatunk zenész robotokkal, autógyári szalaggal, rubik kocka kirakóval és számos izgalmas robottal.

2. A robotika fejleszti a készségeinket

A robotika fejleszti a csoportgondolkodást és a csapatjátékos szellemet. Miközben közösen robotot tervezünk, közben megvitatjuk az építéshez szükséges tudnivalókat, ötleteket, érvelünk és konszenzusra kell jutnunk, ha működőképes robotot szeretnénk.  Emellett a robotika fejleszti a kreativitást, hiszen a megvalósítás során nagy hangsúly van a kipróbáláson és az alternatív útvonalak, ötletek kitalálásán. A problémamegoldás során fejlődik a kudarctűrésünk, a kitartásunk, és megtanuljuk, hogy a hibák a fejlődés részei és nem a sikertelenség végállomásai. A robotok fejlesztése során a „tervezés – kivitelezés – tesztelés” –  folyamatát követjük, amellyel a valós fejlesztői magatartás alakul ki, valamint fejlődik a kommunikáció képesség is, hiszen az építés során a résztvevőknek beszélgetniük kell egymással, meg kell ismerni és érteni a másik álláspontját, ötleteit, majd be is kell tudni mutatni az robotot, és értékelni kell egymás munkáját.

Zx6ULrGqH8 ORZKuEL3RogyPP83cbKZsuY

3. A robotika élményt nyújt

Egy robottal való találkozás sokunkban izgalmat vált ki, hiszen érdekes szembesülni az ember keze munkája által életre kelő teremtménnyel, eszközzel. Az pedig plusz izgalomfaktor, ha mi magunk is képessé válunk építeni és életre keltenie gyet. Ebben számos workshop és boltokban kapható csomag segíthet bennünket, illetve Youtube-on is rengeteg ilyen jellegű videót találhatunk. Az új élmények ráadásul tovább tágítják a lehetőségeink horizontját, és nem is sejtjük, mi mindenre fogjuk tudni hadba fogni majd az új ingereket, tapasztalást.

sVOk0k80FsnQ9xvXeDtWzpngU0xqRdJsUtd8kfx3Oh7KkgPVgLjnVe129kT8WmZ2HLiIWvw5ULjOQgyrunXiQCsXn1sIMFAK82 vhODT5r1TK8LGkHPZKLf2l1r1mJU5eOWkJcVy

4. Felnőttként újra gyerekek lehetünk

A játék újraintegrálása a felnőtt életbe a legjobb módja annak, hogy szabadon ötleteljünk, együtt gondolkodjunk és olyan lelki ablakokon nézzünk be és ajtókon lépjünk be, amelyek egyébként zárva lennének. A játékban, akár egyedül, akár másokkal játszunk, megismerhetjük önmagunkat, a másik embert, a saját tudásunk kulisszái mögé lássunk. A robotépítésen keresztül felnőttként újra belevághatunk a felfedzés örömébe, újra elővehetjük játékos énünket, újra mozgósíthatjuk a képzeletünket, amiben hozzáférünk a mindannyiunkban ott rejtőző kreativitáshoz.

Gj91u1w0um14eA9wQuYhAnUsyUD7PbGyccERXfFEbu6L x2AUd6LWN7Y RvVoAgVDS D lip5ttTazw9AEHv0AvpQLPZXt0c40LqKQJaHirfR 0wn8g7nVLrpNczCkJ QGhD7zBC

5. HelloRobotika – Végre egy nem sablonos csapatépítő program

A csapatépítő program során felfedezhetjük, kifejleszthetjük és hasznosíthatjuk a munkatársak alvó és kihasználatlan képességeit, amelyek a továbbiakban segíteni fognak a csapatok rejtett lehetőségeinek feltárásában. Építsünk hát robotot a munkatársainkkal, ötletelünk a megoldásokon, dolgozzunk össze a megvalósításon, amjd tanuljuk meg vezérelni. Ezek mind olyan kihívások, amelyekkel nap mint nap szembesülünk a munkában, most mégis egy kreatív eszköz segítségével fejlődhetünk benne.

A robotika tehát a jelenünk fontos része, egy izgalmas felfedezésre váró terep, amelynek gyakorlása hozzásegít bennünket a jövőben szükséges készségek fejlesztéséhez.