Lego®Serious Play®Csapatépítés

Miért fontos a kreativitás?

A problémamegoldás innovatív módjai kerülnek egyre inkább előtérbe, hiszen egyre komplexebb feladatokkal, ezáltal komplexebb kihívásokkal, problémákkal kell megküzdenünk, amelyekre már nem működnek a korábbi processzek. A kreativitás, vagyis a kreatív látásmód abban segít, hogy eligazodjunk ebben az egyre bonyolultabb világban, és válaszokat találjunk eddig soha fel nem bukkanó problémákra.

AQqMsmx stFYw2YKgQxQCHBQsXicvCbwEhdqagjlJquHtUv cimQ8Kk CpGpo14AaUa4XpcnudG0Jf3gWv4bKWC6uPH9n9PK9tjyL m8MOKy6OR

Kreativitás a 21. században

Minden felfedezés egy merész ötletből, vagy egymással korábban össze nem passzintott megoldásokból született. Ezek az ötletek vitték előre folyamatosan a világot. Persze nemcsak előbbre vitték, de egyre komplexebbé is tették. Gondolj csak bele, hogy 100 évvel ezelőtt mennyivel egyszerűbb életet éltünk, például az internet előtt nem értesültünk azonnal hírekről, információkról, amelyek most azonnal követelik a figyelmünket. Nem 1 másodperc alatt kaptunk hírt a külföldön élő családtól Messengeren, hanem 1 hét alatt érkezett meg a posta. Azáltal, hogy az internet a mai formájában kialakult, milliónyi társterületet is felfedeztek, újabbnál újabb pozíciók termelődnek ki, és ami tegnap még elképzelhetetlen volt, mára már a mindennapjaink része. Ilyen exponenciális mértékben változik a világ, rengeteg ötlet születik, ami rengeteg kérdést és nem várt problémát is felvet. Ehhez nekünk is idomulni kell, fel kell venni a tempót, különösen ha cégként sikeresek szeretnénk lenni a piacon.

A tegnap megoldásai már nem működnek a ma problémáira.

Ahhoz, hogy a rengeteg változáshoz alkalmazkodni tudjunk, nem árt fejlesztenünk a kreativitásunkat, azon belül is ezt az 5 készséget.

Nyitottság

Az újítások befogadásához és elfogadásához nyitottnak kell lennünk, hiszen olyan információkat is mérlegelnünk kell, amelyek kívül esnek az érdeklődési körünkön, amelyek egy új szemléletet igényelnek, új utak kipróbálására serkentenek. Azáltal, hogy meg merjük hallani, látni és tapasztalni a miénktől különböző véleményeket, nézőpontokat, helyzeteket, számtalan lehetőséget láthatunk meg.

Képzelet

A fantázia világában minden lehetséges, nem ismert a lehetetlen szó, ezért olyan kreatívak a gyerekek. Nem hátráltatja és befolyásolja őket az elvárt viselkedés, gondolkodásmód, nem állítja meg őket a realitás. A NASA kreativitás tesztjéből kiderül, hogy mire felnövünk, a kreativitásunk majd’ 90%-át elveszítjük, pedig ebben az időszakban, és ebben a változó világban az egyik legfontosabb készségünk lenne, hogy újszerű megoldásokat találjunk eddig még soha nem tapasztalt problémára. Szóval a fantáziánk fejlesztése segít ledönteni gondolkodásbeli falakat.

“A képzelet a kutatás legmagasabb formája.” – Albert Einstein

Rugalmasság

Soha nem tapasztalt problémákra nem biztos, hogy beválnak a korábban működő megoldások, éppen ezért újfajta megközelítés módokat kell kifejlesztenünk, és nem szabad félnünk az ismeretlentől. Ne elégedjünk meg azzal a módszerrel, amit legutóbb alkalmaztunk, merjünk szembe menni az áramlatokkal. Közben persze ne hagyjuk, hogy elsodorjanak a változás hullámai, idomuljunk ezekhez a hullámokhoz, ezáltal könnyebben jutunk megoldásra is.

Együttműködés

Másokkal együttműködve sokkal hamarabb juthatunk sokkal messzebbre, mintha egymagunk próbálnánk. Több ember, több nézőpont, ezáltal több alternatív megoldási javaslat. Dolgozzunk minél többet másokkal együttműködve akármilyen projekten.

Kíváncsiság

Az egyik legfontosabb, hogy sose felejtsünk el kérdezni, akár másoktól, akár magunktól. A kérdések segítenek több nézőpontból is láttatni a dolgokat, így olyan utakra is elvezethetnek, amelyhez vezető “ajtók” a kérdésekig zárva maradtak. Minden felfedező, aki hozzátett a világhoz, egyetlen kérdéssel kezdte, ami nagyjából így hangzott: “Miért?”. Tegyük fel mi is egyre gyakrabban ezt a kérdést.

vijuqNqOSfWnFvJOsqbcwK0bU0X78zaxOHBDhjUPHRYpZwDeUvetlu9ncHJRleNmJn8oo

A kreativitás tehát nem a művészemberek sajátja, hanem mindazon hétköznapi embereké és cégeké, akik nem akarják, hogy elsodorják őket a változás hullámai, valamint hozzá kívánnak járulni a világ, és benne önmaguk fejlődéséhez.

Turbózd fel a csapat kreativitását!

Van egy olyan módszertan, amely játékos elemeket felhasználva, élményeken keresztül tárja fel egy csoport rejtett dinamikáit, turbózza fel a kreativitást, erősíti a csapatösszetartást és kimondatja a kimondatlan problémákat. Ez a LEGO® Serious Play® módszertan, amelynek kiemelt helye van vállalati környezetben is.