Családi napCsapatépítésLego®Serious Play®

Lego®- és robotjáték felnőtteknek – innovatív élmény a csapatépítőn és családi napokon

Emlékszünk még, milyen érzés volt játékból, építőkockáink és gyermeki fantáziánk segítségével csodás dolgokat építeni? Közben fejlődött a kreativitásunk, a rugalmasságunk, a problémamegoldási készségeink, és ha másokkal együtt építettünk, akkor az együttműködési hajlandóságunk. Vajon miként vihetnénk be céges keretek közé, szervezetfejlesztésbe egy hasonlóan játékos és hatékony módszertant? A robotokkal való találkozás és az úgynevezett LEGO® Serious Play® módszer élményalapú fejlődést kínál céges szinten is.

Zongorázó robot

Felnőttek a játék birodalmában – élményalapú módszerek

A játék újraintegrálása a felnőtt életbe a legjobb módja annak, hogy szabadon ötleteljünk, együtt gondolkodjunk és olyan lelki ablakokon nézzünk be és ajtókon lépjünk be, amelyek egyébként zárva lennének. A játékban, akár egyedül, akár másokkal játszunk, megismerhetjük önmagunkat, a másik embert, a saját képzeletünk világát. Ebben a bizalmi térben úgy mutatkozhatunk meg, ahogyan a mindennapokban nem tesszük.

“Az új létrehozásáról nem az értelem, hanem a belső szükséglet által vezérelt játékösztön gondoskodik.”

Carl Gustav Jung

Most itt az alkalom, hogy a jól ismert LEGO® segítségével felnőttként újra belevágjunk a felfedezés örömébe, újra elővegyünk játékos énünket, újra mozgósítsuk a képzeletünket, amiben hozzáférünk a mindannyiunkban ott rejtőző kreativitáshoz. A kreativitás jót tesz a gyereknek, a szülőnek, a csapatoknak, cégkultúrának.  

Játék az üzleti életben

A játék nemcsak gyermekként fejleszt, de felnőttként is fejleszthetőek különböző készségeink a segítségével. Többek között kihívások és feladatok elé állít, amely az üzleti életre is tökéletesen lemodellezhető. Bármiből válhat játék, csak az számít, mennyire tudja beindítani a fantáziát és hányféle felhasználási lehetőséget kínál. Mondjuk, ha egy LEGO® kocka van a kezünkben, az arra ösztönöz bennünket felnőttként is, hogy kezdjünk vele valamit, alkossunk, építsünk valamit! Építsük meg gondolatainkat, érzéseinket, tapasztalatainkat. Vállalkozói környezetben helyzetmodellek, kapcsolat- és folyamatmodellek születnek belőlük – akár tudatosan, akár megérzés alapon. Az alkotó munka felszabadítja a csapatban rejlő azon energiákat amelyek egyrészt ösztönzően hatnak az egyénre, erősítik a csapatkohéziót és nem utolsó sorban a vállalati célok megvalósításának szolgálatába állnak. A  LEGO® Serious Play® módszertan kiváló eleme akár egy családi napnak, akár egy kreatív csapatépítő tréningnek.

Miért jó a játék céges környezetben?
  • Fejleszti a kreativitást,amely hozzájárul a hatékony problémamegoldáshoz.
  • Endorfint szabadít fel az agy jutalmazó központjában, növeli az elégedettségérzetet.
  • Kitűnő stresszlevezető.
  • Más kontextusban is megismerkedhetnek egymással a kollégák.
  • Könnyen lemodellezhetőek és megérthetőek a cégkultúrában előforduló konfliktusok, hierarchiák.

Robot rajzolás

Legót a vállalati életbe!

Az emberi elme háromdimenziós gondolkodásra van tervezve. Ha a tanulás folyamatában kezünket használjuk, egy komplex folyamat indul el, amely erőteljes emocionális töltöttséget eredményez. Ezáltal az élmény maradandó. Miért ne használnánk a LEGO® háromdimenziós metaforáját olyan modellek alkotására, amelyek új, kreatív ötleteket szülnek, akár csoportdinamika felgyorsítására, akár elhivatottság megerősítésére, újabb lehetőségek feltárására, megfelelő döntéshozatalra, problémamegoldásra, tudásmegosztásra?

A LEGO® Serious Play® módszertan tökéletesen használható családi napok vagy csapatépítő tréningek alkalmával.

  • Lego® és robotok a családi napon

Legyünk akár gyerekek, akár felnőttek, a kíváncsi felfedezés örömmel, őszintén és önfeledten kikapcsol bennünket. A játék izgalmas és vonzó. Ötleteket szül és összekovácsol. Legyen az családi nap, a tudomány napja vagy gyereknap, a játékos robotika nagy élmény mindannyiunk számára. Remek játékos megoldásokat és ezáltal fejlesztő élményt lehet varázsolni a  LEGO® Serious Play® módszertan segítségével bármilyen családi napra.

  • Lego® és robotok a csapatépítésen

Egy robottal való találkozás szinte mindenkiben erős érzelmi reakciót vált ki, motivációink, kreativitásunk új dimenziókat ölt, és megerősíti vágyunkat, építsünk mi is egyet! A csapatépítő program során felfedezhetjük, kifejleszthetjük és hasznosíthatjuk a munkatársak alvó és kihasználatlan képességeit, amelyek a továbbiakban segíteni fognak a csapatok rejtett lehetőségeinek feltárásában. A csapatépítő tréningeken megrendezett játékok segíthetnek összekovácsolni egy kisebb cég vagy egy egész céges osztály tagjait. Egy közösség akkor tud igazán jól működni, ha a kapcsolatok alapja a bizalom, az egyének kölcsönösen motiválják egymást, az együtt eltöltött idő pozitív élményben gazdag. A LEGO® Serious Play® módszertan ezt garantálja, ráadásul a kézzel megépített gondolataink mélyebbek, mint gondolnánk.

  • LEGO® Serious Play® módszertan

A LEGO® kutatói közel 20 évig dolgoztak üzleti tanácsadókkal és gyakorló üzletemberekkel  egyfajta játékos módszer kidolgozásán, amelynek alapja a gamification, vagyis játékos(ított) elemeket használata nem-játékos környezetben, mint mondjuk egy szervezet. A 2010-es évekre arra jöttek rá, hogy a kis építőelemek használata egy projektív felületet biztosít, melynek segítségével új tapasztalatokra tehetünk szert a munkatársainkkal és a szervezettel kapcsolatban.

A kreatív, „alkotó képzelet” segítségével stratégiákat hozhatunk létre, megoldási terveket készíthetünk.

A LEGO® Serious Play® (LSP) egy közös gondolkodásra épülő módszertan. Alkalmas arra, hogy egy csapat feltárjon problémákat, megértsen és tisztázzon aktuális helyzeteket, felvázoljon célokat és megvalósításokat. Remek eszköz szervezetek számára stratégiák megalkotásához, problémák megoldásához, tervezéshez. A csapat facilitátora kérdéseket tesz fel, a játékosok pedig válaszként felépítik a saját háromdimenziós figuráikat LEGO® elemek használatával.

Lego Serious Play módszertan

A tagok azáltal, hogy a gondolataik megfogalmazására és megjelenítésére elsősorban nem szavakat és mondatokat, hanem LEGO® elemeket használhatnak, hatékonyabban tudják azokat kommunikálni.

Az alkotó képzelet és a modern technológia kreatív találkozása nemcsak a gyermekek mindennapjait teheti érdekessé, de a vállalati kultúrára is óriási hatással lehet. Nyugodtan vessünk be tehát gamification elemeket a szervezetfejlesztés során, illetve bármilyen családi napot is feldobhatunk játékos eszközökkel.