Csapatépítés 2: a szabályok gyakorlatban

Múlt heti bejegyzésünkben megnéztük, mi is tesz egy csapatépítést igazán jóvá, milyen szabályokat érdemes betartani a siker érdekében. A továbbiakban egy konkrét eseményt fogunk kielemezni, a szabályok gyakorlati jelentőségét tartva szem előtt. A cikkünk tárgya a FIRST LEGO League (FLL) lesz.

Először is nézzük meg kicsit az eseményt magát. Az FLL célja a tudományok és a robotika világát eljuttatni a fiatalabb korosztályokhoz, egy világverseny keretein belül. A verseny egy összetett kihívás, amelynek egyik fő eseménye egy akadálypálya teljesítése a csapat által épített és programozott robot segítségével. A kihívások minden évben újak és mindegyik tartogat valami eddig nem látott problémát. A játéktér, vagyis maga a pálya minden évben adott tematikával bír, ezzel is közelebb hozva a versenyt a fiatalokhoz. Volt itt űrkutatás, városrendezés, hulladék- és vízgazdálkodás, a lista sokáig tarthatna még. Jelenleg ez a rendezvény a világ egyik legnagyobb LEGO robotika versenye, ami számos csapatot vonz a világ minden tájáról. Lássuk tehát miért kovácsolja ilyen jól össze a csapatokat ez a program.

Sikerkritériumok

Az egyik legfontosabb elem egy jó csapatépítésben a pontos sikerkritériumok definiálása. Itt a pálya kialakítása gondoskodik erről a szabályról. A pálya sorozatos különálló feladtabokból áll, amiket sorban kell teljesíteni, mindegyiket egyenként pontokkal jutalmazva. Nem utolsó tényező ám az idő sem, hiszen a végső cél a legtöbb pontot begyűjteni a lehető legrövidebb idő alatt.

Minden feladat egy más aspektusát teszteli a robotnak, színes kihívások elé állítva a csapatot. Van, ahol a precíziós mozgásoké és a finommechanikus kivitelezésé a rivaldafény, és van, ahol a robot stabilitására kerül a hangsúly. A csapatnak meg kell találnia az egyensúlyt az egyes feladatokra optimális robotok között, megalkotva egy többfunkciós masinát.

FLL 2021 pálya, csapatépítés

Hasonló a probléma a programozásban is. Ha a robotot nagyon kiélezik a finom mozgásokra, akkor lassú lesz, ahol nincs szükség a precizitásra. Ha a robot gyorsan halad viszont, akkor a sebesség hamar a pontosság rovására mehet. Azzal, hogy előre közölt, tiszta és rugalmas célok vannak a csapatok előtt, megelőzik a csapatok savanyú szájízét, hiszen minden kritériumot és szabályt előre ismertek, nem érte őket semmi meglepetésként. A First LEGO League nagyon sok szemszögből kialakított az évek során egy szuper csapatépítő eszközt.

Munkamegosztás

A munkamegosztás természetes eleme az FLL-nek. Minden csapatban lesz aki a robot mechanikai kivitelezésében, és lesz, aki programozás rejtelmeiben fogja megtalálni magát. A csapat természetesen nem lehet teljes egy vezető nélkül, aki nem veszik el a részletekben, és garantálja, hogy végig szem előtt maradjon a cél.

csapatépítés, FLL 2021 pálya

Senki sem lesz mindenben tökéletes, és a csapattagok együttes munkája fog végül győzelemre vezetni. Mivel a verseny célközönsége a fiatalabb korosztály, itt is megjelenik a jövőbeli tehetségek felfedezése. Akik már a tinédzserkoruk elején hajlandóak vezető és koordinátori szerepet vállalni, ők valószínűleg a munka mezején is ilyen pozíciókban fogják komfortosan érezni magukat. Hasonlóan, akik már ott képesek a való világ problémáit programkódra váltani, és ott megoldani a feladatokat, kortársaikkal szemben hatalmas előnnyel indulnak el szakmai útjukon.

Végül, de nem utolsó sorban barátságokat sző szorosra ez a verseny. Akik hónapokig tudnak hétről hétre közösen dolgozni a cél érdekében, keresztül jón és rosszon, azokat egy életre összeköti az élmény.

Komplex feladat, egyszerű eszközök

Mivel a feladat eszközei LEGO robotok, az eszköztár elsajátítása nem jelent problémát. A mindenki számára ismerős elemeket kell újabbnál újabb módokon kombinálni, megalkotva ezzel a problémára megfelelő összeállítást.

FLL 2021 pálya, csapatépítés

Ez a verseny egyesíti a LEGO hatalmas nyílt világát a robotika komplex világnézetével, egy egészen különleges egyveleget alkotva. A sok kis egyszerű elem együtt csodákat hoz el a csapatokhoz. Látva gyerekeket munka közben az ember csak ámul. Minden darabot amit megfognak egy mérnök szemén át nézik, nem számít más, csak hogy közelebb viszi-e őket a feladat megoldásához vagy sem. A gyerekek teljesen belemerülnek a munkába, több lehetőséget is kipróbálnak és végül sikerrel járnak. Minden másról megfeledkeznek, az idő szinte megszűnik számukra – benne vannak a flowban.

Ezért érdemes kipróbálni, megtapasztalni, hogyan is valósulhatnak meg a jó csapatépítés szabályai a gyakorlatban, egy valódi rendezvényen. Milyen, amikor mindenki legózik, felfedezi újból a játék élményét és megszűnik körülötte a világ. Amikor egy nagy közös cél van és rövid időn belül meg is valósul. Legyen ez inspiráció a következő csapatépítő eseményedhez!