Családi nap

Családi nap 2.0 – céges rendezvények a digitális világban

A céges családi nap remek alkalom arra, hogy életünk két legfontosabb színtere – a család és a munkahely – összefonódjon, a kollégák és családtagok megismerjék egymást. Ilyenkor jelen vannak a különböző sportjátékok, játékos versenyek, csapatépítő feladatok és egyre inkább elengedhetetlen a digitális megoldások alkalmazása is.

Családi nap - www.hellorobotika.hu
Forrás: pexels.com

Egy családi nap alkalmával különféle, beltéri és szabadtéri programok keretében tölti együtt az időt a munkatársak családja. Ilyenkor rendezvények, csapatépítő programok, sportjátékok, versenyek, kézműves foglalkozások vagy akár egészségügyi szűrő programok színesíthetjük a közös szabadidőt. Egy céges családi napon érdemes figyelni a gyerekbarát jellegre mind helyszín, mind a programok tekintetében. A legjobb, ha olyan programokkal töltjük meg ezeket a különleges napokat, amit a család összes tagja élvez, és ebből már nem zárhatók ki a digitális megoldások sem. A folyamatos új kihívások, a kreatív ötletek elengedhetetlenek. Egy nagyszerű alternatíva a robotokkal és a színes legó kockákkal való találkozás.

Mi kell egy jó családi naphoz?

 1. Megfelelő információáramlás
  Ehhez hozzunk létre FB eseményt, amelyhez könnyedén csatlakozhatnak a résztvevők és minden információról egy helyen értesülhetnek. Ide fel lehet tölteni térképet, tudnivalókat, fényképeket, útmutatásokat, be lehet taggelni a partnereket és közös beszélgetésre lehet invitálni a tagokat. Az interaktív jelleg miatt mindenki kényelmesen tudja tartani a kapcsolatot a szervezőkkel és egymással.
 2. Kényelmes el- és bejutás
  Érdemes gondoskodni a helyszínre való kényelmes bejutásról, és akár elkülönített helyszínekhez való hozzáférésről. Ehhez kiváló megoldás a papírkarszalagos rendszer, amely megkülönbözteti és akár a különféle programokhoz szükséges csoportokra is bontja a résztvevőket.
 3. Sokrétű helyszín
  Érdemes olyan helyszínt választani, ami mind a gyerekeknek, mind a felnőtteknek kínál lehetőséget, illetve legyenek kültéri és beltéri programhelyszínek is esős idő esetére.
 4. Étkezés
  Az ételválasztékot illetően gondolni kell a különféle igényekre, kultúrákra és ételallergiákra, hogy mindenki megtalálhassa a számára megfelelő finom falatokat.
 5. Változatos programok
  Minden résztvevő számára gondoskodni kell a kikapcsolódásról, élményalapú programokról. Érdemes megmozgatni őket, de el is gondolkodtatni, alkalmas lehet csapatépítő játékok bevetésére illetve segítségül hívhatjuk az interaktív megoldásokat is.
Családi nap, csapatjáték - www.hellorobotika.hu
Forrás: https://www.tremblant.ca/plan/groups-business/activities-team-building

Digitális megoldások a családi napon

A most felnövő generációhoz tartozók már a digitális kor gyermekei, számukra az internethasználat, a technológia, az online tér és az érintőképernyők az élet szerves részét képezik. Persze ez nemcsak a gyermekek számára fontos közeg, de a felnőttek életének is szerves része. Éppen ezért a családi napokon egyre inkább megjelennek interaktív, digitális megoldásokon alapuló programok.

Közösségi média

A magyar lakosság 95%-a fent van valamely közösségi platformon, főként a Facebookon, tehát érdemes a családi napok alkalmával is építeni erre. Facebook eseményként létrehozni a családi napot, benne minden programmal, információval, elérhetőségekkel, térképpel stb. Facebook vagy Instagram live videóban betekintést engedni a cég követőinek a nap eseményeibe.

Virtuális valóság

A virtuális valóság egy nagyon izgalmas terep kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Egy olyan technológia, aminek segítségével egy másik világban érezheti magát a résztvevő akár egyedül, de a készülékeken összekapcsolódva sokadmagával is.

Mobiltelefon program

Létre lehet hozni erre az alkalomra egy olyan mobilapplikációt, amely segítségével jobban megismerhetik a résztvevők a céget. Az applikációban kvízkérdéseket tehetünk fel, vagy éppen kincsvadászatra invitálhatunk, aminek keretében a helyszínen QR kódokat rejtünk el, majd megtalálva és beolvasva értékes, érdekes információkhoz lehet hozzájutni.

Robotika

Egy robottal való találkozás újdonság, izgalmas, érdekes és rengeteg készséget megmozgat, éppen ezért passzol a robotika, mint innovatív program a családi napok kínálatába. Ráadásul a csapatmunkából pár órán belül kézzelfogható eredmény születik.

Családi nap, legó robot építés - www.hellorobotika.hu

A csapatok maguk építhetik meg a robotokat, ők vezérlik, harcra, játékra tervezik, és ez nemcsak élvezetes játék, hanem egy komplex projektmunka. Új csapatmechanizmusok kelnek életre: tervezni kell, a modellt el kell fogadtatni, a prototípust meg kell építeni, majd a végén tesztelni kell. A robotok egymás ellen harcolhatnak akár szabad pályán, akár a Szumó küzdelem szabályai alapján, de focizhatnak és versenyt is futhatnak. Lehet egyszerűen csak kipróbálni egy labirintus játékot, gondolatvezérlést, de még zenét is lehet szerkeszteni kis robot segítségével. A lehetőségek itt nem merülnek ki. Ha robotokról beszélünk, csak a kreativitás szab határt. Bővebb információk a Hellorobotika kínálatában.

A családi napok innovatív változataiba már beépül a technológia akár a szervezési feladatok, akár az izgalmas programok közé. A családi nap 2.0 már nem a jövő, hanem a jelen, így érdemes nekünk is ilyen irányba gondolkodni, ha vállalatunknál közösség programot tervezünk.