CsapatépítésCsaládi nap

Vigyázz, kész, tűz, rajt! – avagy a robot tervezéstől a megvalósításig

Ha van olyan feladat, munkaterület, ahol az emberi erő kiváltható automatikus, mechanikus rendszerekkel, akkor manapság ezt már robotok végzik. De mi is kell hozzá, hogy egy robot életre keljen?

Robot handshake
Forrás

Ahhoz, hogy egy robot igénye felmerüljön, elsősorban kell egy egyszerű rutinfeladat, amihez az emberi munkaerő már túl drága, vagy nem szükséges. Ilyen rutinmunka mondjuk az azonos elemek szerelése egy gyártósoron. Felmerülhet az igény akkor is, ha egy folyamatot nagyon precízen, aprólékosan kell elvégezni, és minimális hibaszázalék sem megengedett, mint mondjuk egy műtét során.

Robotokra lehet szükség olyan területeken is, ahova az ember nem vagy csak nagyon nehézkesen tud eljutni, és ahol esetleg életveszélyes a jelenléte, mint például mélytengeri vagy katonai területek, földrengés sújtotta területek, illetve a világűr.

Továbbá a kényelem is nagyúr, hiszen miért is mosogatnánk, vagy vesztegetnénk időnket takarításra, ha azt egy gép is elvégezheti helyettünk? Sokkal izgalmasabb, ha helyette megnézünk egy jó filmet, vagy futunk egyet a közeli parkban.

Természetesen bárki nem tud megépíteni egy robotot, szakemberekre van szükség. Milyen tudás kell hozzá, hol és hogyan kezdődik ennek a tudásnak az elsajátítása?

Kiemelt szerepet játszanak a mérnökök, informatikusok, programozók, fejlesztők, és persze hatalmas szerep jut az oktatásnak is, hogy specializált szakembereket képezzenek az egyre növekvő igények ellátására.

A mérnöki szakma, amellett, hogy STEM (Science, Technology, Engineering, Math) készségekre épül, abból a szempontból kreatív is, hogy a munkának kézzelfogható eredménye van, a végtermék közvetlenül hasznot hozó. A robot, ha megépült, ténylegesen eredményes és hatékony munkát végez.

Nézzünk pár konkrét példát.

DaVinci műtő robot

A robot munkáját úgy kell elképzelni, hogy egy konzol előtt ül a sebész és mozgatja a karokat, és ez a mozdulat leképeződik a beteggel érintkezve. Döntést tehát nem hoz a robot, csak cselekszik, ahogy a sebész irányítja. A sebész három dimenzióban látja az operáció folyamatát, kézmozdulatait pedig a robotrendszer arányosítja a test nagyságához úgy, hogy a sebész kézmozdulatai mikro-mozgást eredményezhessenek. Bizonyos automatizmusokat könnyű megvalósítani, például visszatalál a robot egy kijelölt ponthoz, amit a sebész jelöl meg a térben, illetve szabadon programozhatóak a karok azon elvek és kérések mentén, amit a sebész visszajelez a fejlesztő csapatnak. Jelenleg több ezer daVinci robot van világszerte.

A NASA háza táján

Itt is fantasztikus felfedezések és fejlesztések folynak, ami a robotokat illeti. A Mars 2020 nevű robot például jövőre indulhat útnak, és a tervek alapján 2021 februárjában érkezhet meg. A marsjáró olyan mintákat fog gyűjteni, melyekben kimutatható lesz a potenciális élet jelenléte.

A Curiosty marsjáró segítségével pedig mi magunk is körbe nézhetünk a Mars felszínén, ahol éppen a robot tartózkodik.

Forrás

Ha már a Marson vagyunk, akkor csapatépítő expedíció a Marson

És végül, ha már a Marson vagyunk, miért ne vehetnének részt céges csapatok is marsi expedícióban ahol megtervezik és megépítik a robotokat, vagy a kommunikációs állomást, a marsi űrállomást és még magát a Curiosityt is. Még azt is letesztelhetik, szimulálhatják saját telefonjukra letöltött applikáció segítségével, általuk megépített robotot vezérelve, hogyan is kell újraéleszteni a Marson meghibásodott napelemet, vagy éppen harcba küldhetik egymás ellen az épített robotokat.

Vigyázz, kész, rajt, tűz! Indulhat a felfedezés!

Érdekelnek a robotikás csapatépítő tréningek? Jelentkezzetek a részletekért!